top of page

ICE HOT - Seminarium - CENTRALA PERIFERIN: MÖJLIGHETER OCH TILLFÄLLEN I UTKANTEN

Efter ett fullt program fortsatte veckan in i helgen och ytterligare en paneldiskussion. Inbjudna av vår partner i verksamheten, Elle Sofe Company, hade vi en trevlig paneldiskussion om att skapa möjligheter i periferin eller utkanten och vart är egentligen det? Flera av paneldeltagarna såg sin egen plats som den centrala.


Liv Aira talking at one of the seminars at ICE HOT

Vad är ICE HOT?

Ice Hot Nordic Dance Platform är ett samarbete mellan fem nordiska dansorganisationer, som vartannat år presenterar det bästa av nordisk dans under en av Europas största dansplattformar. Både framväxande och etablerade namn inom nordisk samtida dans och koreografi visas upp för programledare, programmerare och andra proffs från hela världen.


Om seminariet

Elle Sofe Company har nöjet att guida dig genom detta seminarium av The Central Periphery. Inbjudna gäster uppmanas att dela med sig av sina värdefulla erfarenheter av att skapa konst i periferin, arbeta och leva i utkanten av samhället.

Eftersom utmaningar med avstånd, kostnader och kulturella skillnader kan hindra invånare i större städer att nå ut efter samarbeten, söker periferins konstnärer varandra och hittar nya vägar för samarbeten och nätverk. Det finns stora möjligheter i detta och vi vill bjuda in dig till en inblick i de möjligheter som öppnar sig när du söker nya samarbeten utanför de centrala linjerna.

Elle Sofe Company kommer från Gouvdageaidnu, en by med 3000 invånare, och har nått ut och skapat banbrytande arbete som gör skillnad. Titta mot norr, väster och öster – där ligger den centrala periferin.


Om panelen

Maiken Garder är VD och producent på Elle Sofe Company, baserat i Hammerfest, Sápmi, norra Norge. Garder fokuserar på styrkan och potentialen hos konst från periferin, utanför städerna. Kraftfull konst skapas där människor lever och andas och speglar deras liv. Garder har lång erfarenhet från scenkonstscenen och har hållit flera workshops, föreläsningar och konstnärliga samtal.

Jørgen Knudsen har examen i kemiteknik, konsthistoria och teater. Han är för närvarande konstnärlig ledare och VD för Black Box teater i Oslo. Hans huvudsakliga konstnärliga arbete är relaterat till konstkollektivet Baktruppen (1986-2011), och som kompositör inom flera genrer, mestadels inom teater och dans, både i Norge och utomlands. För närvarande är han mest aktiv i den norsk-polska duetten Nor_Pol. Deras sista album är Construction (2020). Från 2012-2015 arbetade han som regissör för festivalen DanseFestival Barents i Hammerfest, Norge, och från 2015-2021 var han scenkonsult och senior rådgivare vid Norges Kulturråd.

Gunn Hernes är från Norge men bor på Färöarna och är chef för Nordens Hus i Torshavn. Hon täcker flera konstnärliga områden, och konstcentret fokuserar på lokala och nordiska samarbeten. Hon har arbetat i public service och som projektledare inom konst och musik, baserat i Bergen, Norge och Reykjavik, Island. Hon arbetar för det lokala perspektivet i den gröna omställningen.

Liv Aira bor i Sverige och arbetar som dansare och koreograf och reflekterar över Sápmi-arvet i sin konst. Hon är grundare och chef för Invisible People Contemporary Dance Company, och turnerar med dans- och jojkföreställningen Ájttega och föreställningen Akti Lij för barn. Hon startade Låvda – Sápmi manuskript och urbefolkningsfestival Skájdde i Storforsens naturreservat, med 20 000 personer per år. Hon arbetar för närvarande på det första Sápmi danscentret i världen, beläget i Jokkmokk, norra Sverige. Hon har en BA i dans och en MA i koreografi från Institute of the Arts, Barcelona.

Yelena Arakelow kommer från Schweiz och är baserad i Reykjavik, Island från 2015. Hon har en BA i danspraktik från Iceland University of Arts. Hennes tvärvetenskapliga arbete om kroppslig existens och förväntningar inom dans har visats över hela Island och Europa. Hon stödjer och investerar sin tid i nya lokala dansartister och drömmer om en bättre scen för ny framväxande dans i Reykjavik.

Anledningen till att skapa initiativet The North Atlantic Islands Dance Network (NAI) är att koppla samman professionella dansartister som bor på nordatlantiska öar. Målet är att skapa ett nätverk för att dela resurser och stödja innovativa initiativ. Nätverket bildades av och för frilansande dansartist på Färöarna, Grönland och Island, med särskilt fokus på framväxande artister


Läs mer om ICE HOT här

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page